Никола Димитров: Колкото по-бързо влезем в НАТО, толкова по-добре за Гърция

11:46, 13 юни 17 / Свят 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Колкото по-бързо Македония стане член на НАТО, толкова по-добре ще бъде за Гърция, каза новият македонски външен министър Никола Димитров в интервю за гръцкия в. „Вима”, цитиран от БГНЕС.

Той допълни още, че е готов да води конструктивни преговори, за да се намери решение за името на страната му.

„Спорът за името продължи много години. Въпреки че по същество е двустранен, той може да постави под заплаха регионалната стабилност. Република Македония от дълго време е в състояние на неопределеност, и стои в чакалнята пред вратите на НАТО и ЕС, заключени заради политическа изолация и въпреки решението на Международния съд в Хага. Това отвори пътя към демократичната криза в страната”, каза Димитров пред „Вима”.

Първият македонски дипломат посочва, че новото реформаторско правителство начело със Зоран Заев е решено да преодолее тази криза.

Според изданието Димитров е един от най-добрите специалисти по темата за името, тъй като е бил преговарящ, а в критичния период преди срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ през април 2008, каза, че в Скопие „трябва да признаят, че и те са направили грешки”.

„За Гърция въпросът е: какъв съсед иска да има? А за Македония въпросът е: какъв съсед искаме да бъдем? Колкото по-бързо страната ни бъде поканена за член на НАТО, толкова по-добри ще са перспективите Гърция да има такава държава за свой съсед. Аз съм оптимист, че в най-скоро време ще започнем преговори и за влизане в ЕС, след толкова положителни препоръки, дадени от Европейската комисия”, допълни министър Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама