Осем плажа и един яхтпорт в Бургаско имат „Син флаг“ за 2017 г.

07:00, 13 юни 17 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Осем плажа и едно яхтено пристанище в Бургаска област са удостоени с наградата „Син флаг“ за тази 2017 година, обявиха от международното движение. Безспорен лидер сред носителите на екоетикет за качество в региона е град Свети Влас с три плажа в класацията – нов, източен и централен. От там е и носителят на приза за морско пристанище – яхтеният порт „Марина Диневи“.

Два са плажовете със „Син флаг“ в община Созопол – „Дюни“ и „Харманите“. Отличени са и „Оазис“ в община Царево и източният плаж в Поморие.

Тази година с наградата е удостоен само един плаж в Слънчев бряг – южният. Миналата година флагът бе притежание и на северната ивица в най-известия летен курорт в областта. Сега обаче той не е включен в наградите. Причината вероятно се крие в множеството нарушения на концесионера „Сънинвест“, констатирани през миналата година. Заради това държавата му отне плажа и след проведен търг за наемател обектът вече има нов стопанин - фирмата „Булимпекс“. Дружеството веднага се зае да премахва незаконните обекти от ивицата под зоркия поглед на Министерството на туризма.

Кампанията „Син флаг” обхваща около 50 държави от Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания, като поощрява над 4000 чисти и сигурни плажове и яхтени пристанища. Сини флагове се веят по българските плажове от 1995 година.

Всички хора по света, които желаят да почиват на най-чистите, най-сигурните и най-добре управляваните плажове и марини, ги откриват на сайта на Програматаwww.blueflag.global, където са публикувани данни и за българските носители на флага, които се рекламират с информация, снимки и карта. Също така е разработено и мобилно приложение /Blue Flag/, което допълва горната информация с навигация за намирането на отличените плажове и марината.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама