Разпитаха нападателя от Нотр Дам, радикализиран е и действал сам

19:41, 10 юни 17 / Свят 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Алжирецът, който нападна полицай с чук край катедралата Нотр Дам, действал сам и имал дълбок интерес към ислямската джихадистка пропаганда, заяви парижки прокурор.

40-годишният мъж, идентифициран само като докторант на име Фарид И., крещял: „Това е за Сирия“.

Атаката предизвика паника сред туристите край популярната забележителност.

Парижкият прокурор Франсоа Молин каза, че заподозреният е образован човек, който при разпита е казал на следователите, че се е радикалирал за период от 10 месеца.

Проверката на лаптопа и останалата техника, открити в апартамента му в Париж, разкриха "наръчник за самотни вълци", съставен от „Ислямска държава“. Следователите откриха и снимки на джихадистката атака в Лондон миналата седмица, в която бяха убити осем души, а видеоклипове "прославяли" по-ранните атаки в Париж и Брюксел.

"Той никога не е показал никакви признаци на радикализация на близките му, никога не е бил осъждан, той е бил непознат за разузнавателните служби и засега няма признаци на контакт с никого в Ирак или Сирия", каза Молин.

Прокурорът потвърди, че човекът е записал видеоматериал, демонстриращ вярност към ИД.

Нападателят, получил болнично лечение заради огнестрелна рана в крака, ще бъде обвинен в опит за убийство.

БГНЕС припомня, че във вторник в близост до Нотр Дам дьо Пари, алжирецът приближи трима полица, които дежуриха в района, и се опита да удари единия от тях с чук. По-късно бе установено, че той носи и кухненски ножове.

Франция многократно е жертва на джихадистки атаки от 2015 г. насам.

При най-кървавата атака в Париж бяха убити 130 души на 13 ноември 2015 г. в атака, отговорност за която пое „Ислямска държава“.

Франция е част от водената от САЩ международна коалиция, бореща се с групировката, и е извършила въздушни удари срещу бойци в Сирия.

Около 50 000 полицаи ще осигурят сигурност за първия кръг от парламентарни избори в неделя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама