​Кранево е столица на цацата с тридневен купон

18:54, 10 юни 17 25 1779 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поне осем тона цаца се очаква да бъдат приготвени и изядени по време на тридневния фестивал, посветен на дребната рибка, който се провежда за втора година в Кранево.

 

Днес той бе официално открит от председателя на Общинския съвет в Балчик Илиян Станоев и кмета на курортното селище Румен Николов.

 

„Това е начинът Кранево да върви напред - с общи усилия на общинска администрация, кметството, бизнеса. Това е начинът да удължим сезона. А, направим ли го, всички ще бъдем много по-добре”, каза Илиян Станоев. И добави, че идеята на фестивала е да се удължи туристическият сезон, като се организират събития в „крилата” му, тъй като туризмът

осигурява основния доход на семействата в региона.

„Вторият фестивал вече е факт. Щастлив съм и съм горд. Краневци заслужават огромно благодаря за това, което правят за селото”, каза Николов. Той призова посетителите да опитат рибите на всички шатри, но покани първо да опитат от Кметската рибена чорба. Кметът пожела два дни усмивките да не слизат от лицата на всички в Кранево.

 

Пред Topnovini.bg той сподели тайната на рецептата за Кметската рибена чорба – старателно почистена риба от поне девет вида. Многото видове риба дават богат вкус на чорбата, сподели кметът. За 400-те литра чорба днес са използвани близо 200 кг риба, от които 60 кг цаца. Има също попчета, заргана, паламуд, лефер и др., а за международния вкус - и норвежка сьомга. Рибата е прясно уловена от приятели на кмета. Няколко краневки в продължение на 3-4 дни по няколко часа старателно са я почистили. В чорбата има още лук, картофи, моркови, лимон, дивесил /лющян/. Тази година чорбата е приготвена със зехтин, а не с олио, довери още кметът. Рибата бе разпределена в четири казана от по 100 литра. Готвенето й е започнало от 4 часа тази сутрин, за да приключи към 10,30 ч. Приготвените общо 400 литра чорба осигуриха 1600 порции. За тях повече от час стотици чакаха търпеливо на опашка.

 

Заради феста главната улица на Кранево е затворена за автомобили и е превърната в ресторант под открито небе. Там наредени едно до друго капанчета предлагат пържена риба, миди, раци, картофки, бира. Разпънати са 30 чадъра и 12 шатри. Риба предлагат и няколко магазина. Всички търговци по време на фестивала имат единни цени. „Залага се на оборот, а не на високи цени”, каза кметът. И увери, че той и организаторите стриктно следят да се спазват обявените цени. Цената на порция цаца навсякъде е една и съща – 3 лева, на рибената чорба – също, на сафрида и попчетата – 7 лв., 5 броя раци се предлагат за 5 лева, 400 г миди натюр са 6 лева, калмарите – 8 лева.  Ухание на пържена цаца се носи още от входа на селото.

 

Прогнозата на кмета е около 40 хиляди да са посетителите на Фестивала на цацата тази година. Въпреки проливния дъжд, снощи също е имало 2-3 хиляди гости.

Миналата година са изядени 6 тона цаца. Очакванията са тази година да станат 8 тона, а догодина – 10 тона. Бирата обаче е несметна, лее се като река, обясни Николов.

 

Сред посетителите на феста днес бяха народният представител Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет - Добрич Иво Пенчев, заместник-кметът на Община Балчик Димитрин Димитров.

 

Програмата на фестивала днес продължи с много атрактивни състезания – за най-сръчно чистене на цаца, надпиване с бира, надяждане с цаца, надбягване с високи токчета и други. За победителите имаше много награди. 

 

Тази вечер от 20,30 ч. на фестивалната сцена ще се качат Трамвай №5, а от 22 часа започва концертът на култовата група Иръпшън и неповторимата Прешъс Уилсън (Precious Wilson). Утре концертната програма залага на фолклора. Вечерта на сцената ще излезе Илия Луков, който ще представи Най-дългото хоро на Кранево.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама