С 4 млн. лв. ще бъде ремонтиран критичен участък от пътя Русе – Велико Търново в района на Бяла

17:56, 10 юни 17 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпълнението на ключови инфраструктурни проекти, сред които ПМГ „Баба Тонка“ и СОУ „Христо Ботев“, както и канализацията на кварталите „Средна кула“ и „Долапите“, която ще стартира през 2018-а година, обсъди при посещението си в Русе днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с кмета Пламен Стоилов. Предаде БГНЕС.

В работната среща участваха също народните представители Пламен Нунев и Искрен Веселинов, областният управител Галин Григоров и неговите заместници Свилен Иванов и Валентин Колев, зам.-кметът по устройство на територията Димитър Наков, главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска и управителят на ВиК Сава Савов.

Предприемат се реални действия за стратегическия път Русе – Велико Търново, като се започва от проектирането, за което е осигурено финансиране в размер на 1,5 млн. лв., съобщи днес министърът. 600 млн. евро са необходимите средства за изграждането на магистрала с дължина 118 км, като възлагане на работа по част от трасето може да започне в края на следващата година, след преминаване на всички необходими по подготовката на проекта и издаване на разрешение за строеж процедури.

С 4 млн. лв., предвидени в бюджета за тази година, ще бъде ремонтиран участък с дължина от около 8 км на т.нар. Беленски баир от съществуващия в момента главен път, съобщи министър Нанков. Той напомни, че след изграждането и въвеждането на тол системата, средствата за рехабилитация на съществуващите и доизграждане на нови пътни участъци ще са с около половин милиард повече.

Пред представители на медии в областния център регионалният министър посочи, че ако не може да се реализира строителството на лот 3.2 на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, предвидените за изграждането й средства могат да бъдат пренасочени към изграждането на магистрала Русе – Велико Търново, което ще допринесе за подобряване състоянието на пътната инфраструктура в Северна България. Полагаме обаче всички усилия да доизградим АМ „Струма“ и във вторник Оценката по въздействие върху околната среда бе внесена за одобрение на Министерството на околната среда и водите, посочи Николай Нанков.

При посещението си в Русе министърът направи преглед на района на ГКПП „Дунав мост“, ж.п. надлеза до него и предстоящото разширение на пътя под него към площад „Европа“, бул. „България“. Той направи преглед на кръстовището до магазин „Джъмбо” и началото на второкласния път Русе – Червена вода – Кубрат, както и рехабилитирания мост при село Писанец.

Регионалният министър огледа още реализирани с финансиране по линия на Оперативна програма „Регионално развитие“ през периода 2007 – 2013 г. и допринесли за подобряване на градската среда в Дунавския град проекти, сред които ул. „Александровска“, Регионалният исторически музей, площад „Княз Александър Батенберг“ и др.

В рамките на посещението си Николай Нанков провери също напредъка по обновяване на пътната инфраструктура в град Бяла - ул. „Васил Левски”, която е част от републиканския път Бяла – Борово – Две могили, както и продължаващия ремонт на пропаднала подпорна стена от главен път Бяла – Попово в градската част на Бяла. Работата по него се очаква да приключи до 30 дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама