Груевски: Резултатите от нашата работа - безработицата падна до рекордно ниските 22,9%

16:46, 10 юни 17 / Свят 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски обяви във Фейсбук последните данни от Държавния статистически институт, които показват исторически спад на безработицата в Република Македония. Предаде БГНЕС.

Според ДЗС, през първото тримесечие на 2017 г. равнището на безработица е 22,9%.

„Спад на безработицата през първите три месеца на тази година – рекордно ниските 22,9%. Дори и в период на изпитание, криза и постоянни атаки, продължихме да работим за нашето обещание към гражданите за намаляване на безработицата. Резултатите са потвърдени. Държавният статистически институт регистрира най-ниското ниво на безработица досега.

За една година (в сравнение с първото тримесечие на 2016 г.), имаме спад на безработицата от 1,6%, или новооткрити над 19 000 работни места. В сравнение с периода 2005г., 2006 г. и сега, имаме спад от над от 38% на 22.9%. От 560 000 работещи, вече имаме 734 043, или в периода, докато ВМРО-ДПМНЕ имаше отговорността да управлява държавата, се отвориха над 174 000 работни места. Това означава решаване на най-големия проблем на гражданите.

Спадът на безработицата се дължи на насърчаване и подкрепа на местното стопанство, активните мерки за заетост и силния акцент върху привличането на чуждестранни инвестиции, които са ускорител и подбудител и националното стопанство, което си сътрудничи с тези чуждестранни компании. Това, което липсва при новото правителство, е концентриран и професионален екип за чуждестранни инвестиции. Слабите резултати могат да доведат изгонване на част от инвеститорите, което ще означава уволнение или ограничаване на тези, с които бяхме в заключителния етап на инвестиране.

Остава времето да покаже дали тенденцията на спад на безработицата ще продължи. Оставихме на СДСМ ликвиден бюджет и е по-добре е веднага да се хванат за конкретна работа“, написа Груевски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама