Два бенда ще закрият Джаз форума в Стара Загора

16:29, 10 юни 17 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В последната фестивална вечер на „Джаз форум Стара Загора“ днес ще чуем Festival All Stars Big Band с музикален директор маестро Антони Дончев, а за финал гостува биг бендът на Сръбското радио и телевизия, съобщиха организаторите.

Специално за Стара Загора маестро Антони Дончев е поканил двама забележителни музиканти – тромбониста Конрад Хъруиг (САЩ) и саксофониста Анди Скофийлд (Великобритания).

Конрад Хъруиг има в дискографията си над 20 албума и печели 4 пъти наградата Грами. През 2002 г. е обявен за тромбонист номер 1 в САЩ от авторитетната класация Jazz Critics Poll на DownBeat Magazine. В над 30-годишната си кариера участва в записите на повече от 200 албума.

Анди Скофийлд е саксофонист и аранжор от Манчестър, Великобритания. Работил е в Берлин и Прага, а в продължение на много години е член на Creative Jazz Orchestra във Великобритания. Опитът и талантът му се изявяват и в създадения от него  в Прага Andy Schofield Jazz Band, чийто репертоар е изцяло по неговите оригинални композиции и аранжименти. През 2011 – 2012 г. Анди е солист-саксофонист по време на европейското турне на Джордж Майкъл,  участва в записите на следващия му албум и телевизионен документален филм (2014 г.). През 1993 г. Анди Скофийлд дава първия в България майсторски клас по модерна импровизация. Наред с чуждестранните гости, в бенда ще чуем и най-добрите родни джазмени.

Биг бендът RTS (Радио и телевизия Сърбия) с диригент Иван Илич е основан през 1948 г. В дългогодишната си творческа биография оркестърът е ръководен от изявени диригенти, композитори и анаржори, сред които Младен Гутеша, Воислав Симич, Мика Маркович, Стив Гат. През годините получава множество международни отличия, с него свирят музиканти от ранга на Кларк Тери, Бени Голсън, Рой Харгроу, Джон Хендрикс и др. Оркестърът е люлка на редица изявени сръбски музиканти, които оформят съвременния облик на сръбската джазова сцена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама