Спряха всички полети на военноморската авиация

15:25, 10 юни 17 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До изясняване на причините за вчерашния инцидент с вертолет „Пантер“, при който загина командирът на полета кап. Георги Анастасов и пострадаха още двама летци, се прекратяват всички дейности в базата на военноморската авиация „Чайка“. Разследването се води от съвместна комисия на Военната полиция и Министерството на отбраната и се очаква да продължи 30 дни.

Стотонният плаващ кран „Антей“, спасителният кораб „Протео“ и водолазни екипи са работили 5 – 6 часа при тежки условия – вълнение от 2 бала и сила на вятъра от 6 – 7 м/сек, за да извадят падналата машина. Операцията вече е приключила и останките й са прибрани в Пункта за базиране, стана ясно на пресконференция в щаба на ВМС. Флотилен адмирал Мален Чубенков, който е ръководил оперативното съединение на море по време на учението, уточни, че инцидентът е станал, след като е бил подаден сигнал за официалния му край.

При прибирането си към летище „Чайка“ вертолетът закачил с ротора си предната мачта на фрегатата „Дръзки“ и отрязал от нея около 20 сантиметра. С решението си да приводни аварийно машината, вместо да продължи към брега, командирът на полета е предотвратил по-голяма трагедия и е спасил другите двама летци, твърдят от щаба. След падането обаче той се оказал в капан и не успял да излезе сам от кабината. С риск за живота си оттам го извадил водолазът ст. лейт. Димитър Бахчеванов, който се гмурнал на около 2 метра дълбочина и успял да пречупи една от вратите на вертолета.

7 минути след сигнала за инцидента пристигнала спасителната корабна лодка "Зодиак" с лекар и водолазен екип. Първо бил качен механикът кап.Павел Симеонов, който бил със спасителна жителка. В същото време моторен катер се приближил до кап. Анатоли Апостолов и го качил на борда си.

След изваждането кап. Анастасов също бил качен на „Зодиак“, където веднага предприети реанимационни действия. Те продължили около час и на фрегатата „Дръзки“, където бил преместен, но подобрение в състоянието му нямало.

На ръководителя на учението е решението да не се вика втори вертолет, за да транспортира пострадалите до болница, тъй като „Дръзки“ била на 10 мили от морска гара Варна и щяла да пристигне по-бързо. Там са я чакали екипи от Военноморската болница, които са продължили опитите да реанимират кап. Атанасов, но без успех.

Загиналият летец ще бъде повишен посмъртно в звание майор. Той ще бъде погребан утре от 12 ч. в родния си град Ямбол. Колегите му кап. Симеонов и кап. Апостолов са в стабилно състояние, няма опасност за живота им и предстои да бъдат изведени от реанимацията, съобщиха от Военноморската болница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама