След наводнението Генeрал Тошево иска помощ от държавата

10:03, 10 юни 17 25 506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предвид значителните материални щети на територията на община Генерал Тошево след наводнението на 8 юни, със заповед на кмета Валентин Димитров е сформирана комисия, която ще отправи искане за финансова помощ към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. До получаването на отговор от комисията Общината ще предприеме мерки по най-неотложните аварийно възстановителни работи, съобщиха от общинската администрация.

От там съобщиха, че на места в общината са отчетени повече от 120 л/кв. м дъжд. Това е основната причина за наводнените стопански дворове и компрометирана пътна инфраструктура, според комисия, която е извършила оглед на засегнатите райони.

Огледът по населени места констатира, че най-тежко е положението в с. Росен. Там има 5 къщи с наводнени стопански постройки и път, който е отнесен и достъпът до къщите с лек автомобил е невъзможен. Изпратена е специализирана техника, за да разчисти засегнатите отсечки в селото. В съседното село Красен положението след пороя е нормално, за което съществена роля има превантивното почистване на дерето на река Красенска през 2016 година. Състоянието на язовир Дрян също е нормално, но е под постоянното наблюдение на концесионера и хидроинженера – оператор на язовирната стена. Главният път в с . Изворово вече е почистен от наноси, но част от вътрешната улична мрежа е силно компрометирана. Силно засегнати са и селата Преселенци, Писарово и Горица. В Преселенци, за втори път в рамките на седмица, вълна залива дворовете и стопанските постройки в ниската част на селото. От днес там започва работа земекопна техника, която ще разчисти терена. В с. Горица е наводнена част от кметството и една къща, а в с. Писарово вълна е нарушила целостта на асфалтовото покритие на една от улиците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама