502 проверки са извършени за тримесечие от Инспекция по труда-Сливен

10:00, 10 юни 17 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

502 проверки е извършила през първото тримесечие на годината Инспекция по труда – Сливен. Установено е, че 3 предприятия са проверени за първи път, обявиха от  Инспекцията.  От началото на 2017 г. са констатирани 2544 нарушения на трудовото законодателство. Нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са 1277, като за тях са приложи 2468 принудителни мерки. Задължителните за изпълнение предписания са 2448. Шест машини и съоръжения са спрени и е дадено едно предписание за въвеждане на специален режим за безопасна работа. По време на проверките Инспекцията по труда е съставила 94 акта за нарушения на здравословните и безопасни условия на труд. Особено внимание при извършените проверки е отделено на законността при осъществяване на трудовите правоотношения. Акцентира се върху наличието на трудови договори в писмен вид, разпределението на работното време, почивките и отпуските, трудовите възнаграждения. Установените случаи на работа без трудов договор за периода са 22.

По отношение безопасността и здравето при работа най-често се установяват нарушения, свързани с цялостната организация на тази дейност – по оценката на риска, по вътрешните нормативни актове за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, по инструктажа и обучението на служителите и работниците. През първите три месеца на годината са извършени седем.

Съвместните проверки с представители на полицията гарантират сигурността на инспекторите по труда и спомагат за по-бързото приключване на проверките, добавиха от Инспекцията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама