Над 70 деца ще бъдат включени в проект за интеграция в плевенско село

09:50, 10 юни 17 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Младежкото бюро за социални услуги и граждански инициативи в Плевен стартира нов проект за интеграция на ромски деца "Училището – мечта за всеки”, съобщи организаторът на проекта Даниела Димитрова.  Тя уточни, че работата  по него ще продължи 26 месеца и ще се реализира в партньорство с община Левски и ОУ„Христо Ботев” в село Българене. Общата стойност на проекта е близо 180 хиляди лева, като 152 хиляди от тях са европейско финансиране. Моделът е взаимстван от Нова Зеландия, който успешно е прилаган  за приобщаването на местните аборигенски общности, поясни Димитрова.

Тя добави, че  важно при сложния процес на интеграция е прилагането на  извънкласни дейности, свързани с изкуства, творчески дейности, спорт, програма за социални умения. Този тип занимания доказано помагат на децата, които са от бедни семейства и винаги са в риск от ранно отпадане от училище.Предвиждат се и посещения на театрални постановки , еднодневни екскурзии в Плевен, Левски, Габрово и Враца и множество спортни прояви. В проекта ще бъдат включени над 70 деца от първи до осми клас, като 2/3 от тях са ромчета. За тях е организирано и допълнително обучение по български език.

Проектът предвижда и работа с родителите, тъй като добрите резултати се постигат, когато има добра атмосфера в семействата, уточни Димитрова. 

Интеграцията на родителите към процеса ще се реализира чрез така наречените „семейни конференции”. Този тип конференции за първи път ще се прилагат в ромските общности в България. За целта сдружението разполага с обучени психолози и педагози.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама