Събор "Вълшебна плетеница - живи човешки съкровища" ще се проведе в кубратското село Юпер

07:00, 10 юни 17 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кубратското село Юпер ще бъде домакин на фолклорния събор “Вълшебна плетеница – живи човешки съкровища”. Заради лошото време празникът ще се състои в центъра на селото, а не в местността “Дъбовата гора”, съобщи Даринка Пенева, секретар на читалището в Юпер. Организатори на събитието са народното читалище “Юпер - 1915 г.” и кметството в селото, заедно с община Кубрат, РЕКИЦ “Читалища” в Разград, Регионален исторически музей Русе и сдружение “Лудогорие 2012”.

Във второто издание на събора ще участват над 500 самодейци от 25 фолклорни групи, 9 танцови формации и индивидуални изпълнители от областите Разград, Силистра, Русе и Варна. Гостите на събора ще се насладят и на изпълненията на народната певица Ваня Вълкова, солистката на Капанския ансамбъл Теодора Дамянова, музиканта Пламен Панев и квартет “Славей” от София. Участници и гости ще опитат и от традиционната кухня на юперските кулинарки, а за най-малките участници в събора ще има детски кът за развлечения. Официалното откриване на събора е от 10 часа.

Основната цел на фолклорния събор е да се съхранят, опазят и популяризират традициите и обичаите - извор на силата на българския корен и дух, носещ посланието на националната идентичност. Името на събора в Юпер - “Вълшебна плетеница - живи човешки съкровища” напомня за местния фолклорен обичай “Буенец”. Административно селото попада в община Кубрат, но в него живеят наследници на старото местно население на региона - русенските хърцои. “Буенците” от Юпер са “Живо човешко съкровище” от националната листа на България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама