Турция започна процедура по лишаването на Гюлен от гражданство

11:18, 05 юни 17 / Свят 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турските власти започнаха процедури за лишаването от гражданство на 130 души, сред които ислямският проповедник Фетхулах Гюлен и редица депутати от прокюрдската Демократична партия на народите. Това пише в електронната си версия вестник „Хюриет дейли нюз“, позовавайки се на вътрешното министерство на страната, цитирано от БГНЕС.

По данни на изданието, всичките 130 души ще загубят турското си гражданство, ако не се върнат в страната в течение на три месеца.

Гюлен и членовете на неговата организация ФЕТО са смятани за главните заподозрени в опита за държавен преврат от 15 юли 2016 г. В резултат на неуспешния пуч загинаха 246 души, без тук да се включват всички превратаджии, над 2000 души бяха ранени. Заговорниците взеха в плен началника на ГЩ генерал Хулуси Акар и планираха да направят същото и по отношение на президента Реджеп Ердоган. След това правителството започна мащабни чистки на държавния апарат и други структури от лица, оказващи подкрепа на ФЕТО и Гюлен.

По-рано прокуратурата поиска за Гюлен и още десетима фигуранти по това дело 92 доживотни присъди и от 56 до 174 години затвор за извършените престъпления. Самият проповедник живее от 1999 г. в САЩ и отхвърля всички обвинения по свой адрес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама