Захариева участва в Съвет „Общи въпроси“ и разговаря с първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс

18:41, 16 май 17 / Политика 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в Съвет „Общи въпроси“, който се проведе днес в Брюксел. Съветът започна подготовката за предстоящото заседание на Европейския съвет през юни, който ще се фокусира върху няколко основни теми - миграция, сигурност и отбрана, работни места, растеж и конкурентоспособност. Това информриа БГНЕС.

Европейският съвет през юни ще одобри специфичните за всяка отделна държава-членка препоръки, с което ще приключи Европейския семестър за 2017 г. В частта „Миграция” лидерите ще направят преглед на постигнатото по прилагане на мерките за предотвратяване на миграционния натиск. Ще бъде обсъдена реформата на Общата европейска система за убежище. Държавните и правителствени ръководители ще направят оценка и на сътрудничеството с трети страни с оглед изкореняването на първопричините за нелегалната миграция.

България винаги е настоявала за всеобхватен подход за преодоляване на миграционната криза – както към външните, така и към вътрешните й аспекти, заяви в изказването си вицепремиерът Екатерина Захариева. Трябва да продължим да следим от близо развитието на ситуацията и по двата основни миграционни маршрута – през Централното и през Източното Средиземноморие, подчерта тя. България смята, че Общата европейска система за убежище трябва да бъде така реформирана, че да предоставя справедлив механизъм за споделяне на солидарността и отговорността между държавите-членки.

На Съвет „Общи въпроси“ Европейската комисия информира министрите за последващите стъпки във връзка с Бялата книга относно бъдещето на ЕС. Два от приложените към нея допълнителни тематични документа – за социалното измерение на интеграцията и за управлението на процесите на глобализация. Дебатът за бъдещето на ЕС тепърва предстои и със сигурност ще окаже влияние върху контекста, в който България ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

В рамките на заседанието днес, вицепремиерът Екатерина Захариева разговаря и с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Двамата обсъдиха хода на правосъдната реформа и изпълнението на препоръките в 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама