Телевизия „Фокс”: WikiLeaks са получили хиляди документи от член на Демократическата партия на САЩ

16:42, 16 май 17 / Свят 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Членът на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ Сет Рич, убит през юли 2016, е предал на интернет портала WikiLeaks хиляди документи, свързани с ръководството на комитета, съобщава телевизионният канал Fox News („Фокс нюз”) като се позовава на свои източници в правоохранителните органи на САЩ, информриа БГНЕС.

Следовател, пожелал анонимност, съобщил на медията, че от съдържанието на компютъра на Рич се вижда, че той се е свързвал с WikiLeaks чрез Гавин Макфайдън – американски журналист, който тогава живеел в Лондон.

Според следователя, до 21 май 2016 Рич е предал на Макфайдън над 44 000 писма и 17 000 прикачени документи, които са свързани с ръководството на Демократическата партия.

„Виждал съм и съм чел електронната кореспонденция между Сет Рич и Wikileaks”, казал следователят. Той съобщил, че в момента електронните писма на Рич са предадени на ФБР.

Рич беше убит до дома си във Вашингтон на 10 юли 2016. Застрелян е в гръб, но не е ограбен.

По данни на „Фокс” новата информация за демократа съвпада с резултатите от разследването на Род Уилър – бивш детектив, нает от роднини на Рич.

Според Уилър „между Рич и WikiLeaks е имало електронна кореспонденция на някакво ниво”.

По-рано сайтът WikiLeaks публикува голям брой материали за дейността на американските военни и спец служби, включително и за програмата за следене. Сайтът публикува и кореспонденцията между членове на Демократическата партия.

САЩ обвиняваха Русия, че е замесена в взломяването на базата данни на Демократическата партия на САЩ и предаването на информация на WikiLeaks, за да се помогне на Доналд Тръмп да стане американски президент.

Русия опроверга тези обвинения, а основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж също отрече връзка между сайта и Русия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама