Жители на Бъзън се обявиха против изграждане на асфалтова база в близост до селото

16:24, 16 май 17 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в постоянната комисия по Здравеопазване и социални дейности жители на с. Бъзън изложиха своите опасения относно евентуално изграждане на асфалтов и цименто-смесителен център в близост то населеното място. 

Стоянка Христова и Танжу Ахмед коментираха в частност предложението за изготвяне на Подробен устройствен план за изграждане на водопроводно отклонение, което според тях е първата стъпка от плановете за изграждане на подобно съоръжение. Те представиха документи, в които е посочено че през 2011 г. съдът е спрял процедурата по изграждане на асфалтова база, но днес заради плановете за строеж на множество пътища в региона, строежът отново е на дневен ред. 

Христова заяви, че е било планирано асфалтовият център да бъде изграден на около 400 м. от населеното място, и на около 200 м. от близкия язовир, което предполагало множество екологични и здравословни проблеми в бъдеще. Освен това, селото от години страда от недостиг на вода, а с отклоняването на вода към едно индустриално производство на практика населеното място ще остане без вода в летните месеци. В района липсвала и канализационна система, поради което отпадните води от производството вероятно ще се изливат в септична яма, а от там ще се просмукват в почвата и обработваемите земи наоколо. 

Жителите на Бъзън настояват да бъде направено задълбочено проучване за влиянието върху околната среда, което подобно съоръжение ще има, тъй като подобни проучвания не са били правени преди. 

От страна на Общинска администрация бе разяснено, че към този момент при тях не е постъпвало инвестиционно намерение за изграждане на такова съоръжение, а ако предложение бъде внесено, то ще бъде спуснато към кмета на населеното място, който е длъжен да запознае жителите с него. 

С жителите на селото се е срещнал и русенският народен представител д-р Пенчо Милков, който се е запознал с тяхната позиция и се е ангажирал с проучване на въпроса допълнително. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама