България и Азербайджан ще работят за засилване на търговско-икономическите отношения

16:15, 16 май 17 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България счита Азербайджан за свой важен икономически партньор и ще развиваме всички аспекти на традиционно добрите връзки между нашите страни. Това заяви заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на среща със заместник-министърът на външните работи на Република Азербайджан г-н Махмуд Мамад-Гулиев, който е на официално посещение в България по повод 25 годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Азербайджан, информира БГНЕС.

„През 2016 г. двустранният стокообмен е 12.2 млн. щ. долара , като отчитаме наличието на потенциал за развитие на дългосрочно и взаимноизгодно партньорство“, каза заместник-министър Манолев. По време на срещата бе обсъдено развитието на търговско-икономическите отношения и възможностите за реализиране на инвестиции и сътрудничество в различни области от взаимен интерес, като енергетика, търговия, туризъм, транспорт, строителство, селско стопанство и др., както и провеждането на двустранни бизнес форуми. „Смятаме, че Междуправителствената българо-азербайджанска комисия за икономическо сътрудничество е важен инструмент за активизиране на връзките между двете страни“, каза още зам.-министърът на икономиката. Като възможни направления за увеличаване на българския износ бяха разгледани доставки на стоки на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, фармацевтика и други.

Заместник – министър Манолев посочи, че членството на България в ЕС създава предпоставки за осъществяване на съвместни производства и доставки на стоки за ЕС и съседни страни, както и че за българската страна представляват интерес конкретни азербайджански проекти, в които могат да се включат български компании като доставчици, изпълнители или подизпълнители, например в областта на строителството и в съвместни предприятия за продукти на хранително-вкусовата промишленост.

По думите на заместник-министър Махмуд Мамед-Гулиев България е стратегически партньор на Азербайджан от години и двете страни ще работят, за да увеличат секторите за сътрудничество в търговско-икономическите отношения, определяйки за приоритетни в тях областите на енергетиката, транспорта и търговията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама