218 фирми участват в изложението БАТА  АГРО в Стара Загора

16:07, 16 май 17 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри днес десетото юбилейно издание на Международното специализирано селскостопанско изложение Бата Агро 2017. То се провежда на летището в Стара Загора и ще продължи до 19 май.

В него тази година участват 218 фирми, които излагат продукцията си на площи от 35 000 кв. метра. От тях над 1000 кв. метра са за сектор „Животновъдство“, който за първи е акцент в изложението. Съпътстващата програма е с практическа насоченост към бенефициентите по европрограми в земеделието.

Церемонията започна с водосвет на Старозагорския митрополит Киприан. В нея участваха още зам.-кметовете на Община Стара Загора Йордан Николов и Красимира Чахова, областният управител Гергана Микова, ректорът на Тракийския университет Стара Загора проф. Иван Въшин, посланикът на Република Чехия в България Душан Щраух, търговският аташе на Испанското посолство у нас Ева Поведано и др.

„Над 80% от договорените проекти по първия прием на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са свързани със закупуването на земеделска техника”, заяви министър Порожанов. По думите му, при втория прием по подмярката, който в момента се обработва, ситуацията е идентична.

Министърът допълни, че един от основните приоритети на ведомството е по-голямата стабилност в доходите на българските фермери, затова инвестирането в модерна селскостопанска техника е от голямо значение.

До края на този програмен период фермерите разполагат с 5,4 милиарда евро за директни плащания. Отделно в периода 2014-2020 година за България са предвидени около 2,3 млрд евро за мерки по Програмата за развитие на селските райони

Според председателя на Управителния съвет на БАТА АГРО Тодор Николов обаче, статистиката сочи драстичен спад в пазара на техника, а лошото му състояние пък прави неконкурентна продукцията на земеделските стопани. По думите му е необходима и промяна във фонд „Земеделие” по отношение оценката на проектите.
  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама