Смрад се носи от импровизирано бунище в столичен баровски квартал

16:05, 16 май 17 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Окъсани одеяла и прогнили дюшеци бяха струпани до контейнери за отпадъци в столичния квартал Изток, видя репортер на topnovini.bg. Грозната гледка загрозяваше иначе чистия баровски квартал, в който цената на квадратен метър на недвижимите имоти е над 1500 евро. Боклуците бяха складирани на тротоара до метални контейнери и кошове за разделно събиране на отпадъци. Минаващите софиянци трябваше отдалече да заобикалят смрадта и мръсотията около импровизираното бунище.

И после общината била виновна. Не, не е виновна общината за мърлячите, които са продали дядовите си ниви и са купили луксозен апартамент в района на бившия хотел Плиска, сега централа на банка. Чужденци, които се разхождаха в този район извръщаха ужасени погледи и недоумяваха как е възможна такава селяндурщина. 

 

И докато в София все още има хора, които смятат, че някой друг им е длъжен да им чисти свинщините стана ясно, че България е сред повтарачите в политиките на ЕС за отпадъците.

Страната ни заема назадничава позиция в предстоящите преговори в Брюксел, които ще определят бъдещето на управлението на отпадъците и въздействието му върху живота на хората в България и Европейския съюз до 2030 г. Това установи екологично сдружение „За Земята“ чрез официално запитване към български държавни служители като част от процес на събиране на мнения от всички държави-членки на ЕС по инициатива на няколко големи европейски екоорганизации. 

С цел да насърчат открит и прозрачен процес на вземане на решения и повече амбиция в управлението на отпадъците, екоорганизациите създадоха интерактивна онлайн карта, която показва кои страни възпрепятстват ключовите мерки за преход към кръгова икономика.

На карта са заложени значителни ползи от цялостното изпълнение на европейското законодателство за отпадъците, сред които са и откриването на между 16 500 и 29 000 нови работни места в България, както и 72 милиарда евро годишно спестявания от избегнати екологични и здравни щети в Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама