Те ни пазят (Видео)

15:46, 16 май 17 25 1136 Шрифт:
Автор:

Семейни скандали и силна музика през нощта - това са най-честите сигнали в Районно управление – Шумен.

 

В този репортаж ще ви разкажа как преминава нощното дежурство на един патрулен екип в града. Как започва и как завършва смяната на Охранителна полиция.

Предлагам да се запознаете с нощното обиколки на екипите и да и видите отблизо работата на униформените.

Часът е точно 20:00. Време за задължителен инструктаж преди началото на смяната.

Първият сигнал идва веднага – разбит е лек автомобил, паркиран пред един от големите магазини в града. Отиваме на място, заедно с патрулния екип, в който са началникът на смяната Николай Коджейков и командирът на отделението Тихомир Радев.

 

 

 

Двамата, с достатъчно опит в системата на МВР, са видели какво ли не по време на службата си.

На място притеснена жена обяснява как й е счупен страничния прозорец на автомобила. При изясняване на ситуацията става ясно, че автомобилът седи на паркинга от дълго време. Не липсва нищо от него. Притеснена била, че неизвестен мъж се скарал с нея и потърсила помощ от полицията. Полицаите я успокоиха и щом стана ясно, че не липсва нищо, продължихме.

 

Обходът на града продължи. Движейки се по тъмните улици, очите на двамата унифомени не пропускаха нищо. Минахме през всички детски площадки. Полицаите ми обясниха, че го правят и през деня. Следят да не се руши и уврежда общинско имущество, да не се употребява алкохол на обществено място и да не се нарушава обществения ред.

 

По време на неделното ни нощно дежурство е сравнително спокойно, поне до момента, в който аз останах с екипа. Полицейските служители проверяваха хора, които се движат през нощта. Проверяваха и автомобили паркирани на тъмни места в кварталите.

Обиколихме няколко пъти града, минахме през различни улички. В слабо осветените места, хората се чувстват по-спокойни, ако наоколо патрулира полицейски екип.  

Говорим си и за пътната безопасност.

 

Коментираме силно наболелия проблем за маркировките по улиците, за пешеходните пътеки.

Движим се в кв.Тракия. До СУ “Васил Левски“ не се виждат дори следи от боята на пешеходната пътека, а до училището има и детска градина. Задавам въпрос, защо полицаите не вземат мерки. Обясняват ми, че пишат докладни, които отиват до стопанина на пътя - Общината и след това чакаме. Всички. За по-доброто на нашия град.

Движейки се по  бул. „Симеон Велики” ни подминава „Рено” със скорост над допустимата.

Командир Радев настъпва педала на газта и след няколко улици вече сме настигнали нарушителя.

 

 

Малко след това разбрахме, че дежурен екип е установил водач, който шофира с неплатени глоби и без контролен талон. В колата полицаите установиха и пътник, обявен за издирване.

Водят го до полицейското управление и чакат указания от разследващия полицай за следващи действия.

Докато пътуваме към районното зададох въпроса: Кога за последно се притесни за собственият си живот и кога за последно посегна към оръжието си ?

 

 

Продължихме обхода на града. Минаваме през Кьошковете, през общежитията на ул. Шуменска комуна, през недостроения търговски комплекс. Проверяват документи за самоличност на компания от младежи на пейките на пл.“Гривица“.

 

Хората веднага забелязват присъствието на репортера на Топ Новини и питат защо ги снимат. Обиколихме паметника до Общината, известен като „Разперко”. Следят да не се появят нови графити, тъй като скоро старите били почистени. И чисто човешки разсъждават, че това изкуство е страхотно и трябва да се показва, но на определени за целта места.

 

Разговорът ни продължава. Питам ги кой случай не им дава да си затворят очите нощем…

И двамата полицаи са категорични, че най-тежко е да се отзовеш на сигнал за пострадало или загинало дете.

„Ние сме преди всичко хора. Не си мислете, че не преживяваме проблемите на останалите. Не се забравят тежките моменти. Не можем да забравим агресивните, пияните и извършителите на тежки престъпления. Техните очи не са като на нормалните хора. Те гледат право в теб и не може да видиш капка жал. Още помня празния поглед на момче, минути след като беше убило майка си. Как се преживява това според Вас? И ние имаме семейства и деца” обясняват униформените мъже.

 

Полицаите твърдят, че сега градът е по-спокоен, заради повечето екипи и патрулни автомобили на улицата.

Спокойствието ще продължи до следващото сбиване, до следващия случай на домашно насилие и вдигната палка на пиян шофьор.

От днес гледам на работата на полицаите по друг начин. Различно.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама