Католически образователен център изграждат в Стара Загора

15:34, 16 май 17 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общо 180 деца ще бъдат настанени в първия Образователен център на Католическата църква, който се изгражда в Стара Загора, съобщи днес посланикът на Чехия Душан Щраух, който посети строителния обект.

По думите му няма значение от каква религия и етнос ще бъдат децата, които които ще се обучават в центъра. Той определи като изключително важна социалната роля на монасите.

В Образователният център ще има училище, общежитие и църква. За децата ще се грижат учители, монахини и монаси от Ордена на салезианите, който откри преди 22 години мисия в нашата страна. По примера на своя основател - Дон Боско, те се грижат за деца от много бедни семейства. Всяка година в откритите центрове в  Стара Загора, Казанлък и Ямбол монасите се грижат за образованието и възпитанието на около 70 деца на възраст от 4 до 14 години. В България сега са на мисия седем монаси. Трима от възпитаниците им вече имат висше образование, а над 20 са записани в професионални гимназии.

В помощ на монасите за една учебна година пристигат като доброволци трима студенти от Чехия. Стажът им в България се финансира по европроект, който е подкрепен от правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама