Азербайджан унищожи арменска система за противовъздушна отбрана

15:26, 16 май 17 / Свят 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Азербайджан унищожи система за противовъздушна отбрана на Армения в спорните територии на Нагорни Карабах, съобщиха държавни представители от Баку. В отговор сепаратистките власти в региона заявиха, че ще търсят отплата, засилвайки напрежението в конфликта. Това информриа АПФ, цитира БГНЕС.

Страните от бившия съветски блок се намират в продължителен конфликт заради спорния регион, като миналата година стигнаха почти до открита война след ново ескалиране на напрежението.

„Азербайджански сили унищожиха арменска противовъздушна система „Оса“ и нейният екипаж в сектора Фисули – Коджавенд на фронтовата линия в Карабах, за да отклонят заплахата, която тя представлява за азербайджанските военновъздушни сили“, заявиха от азербайджанското министерство на отбраната.

От своя страна от отбранителното ведомства в Карабах посочиха, че азербайджанската армия е понесла щети по военното си оборудване с целева ракета, но отрече да има пострадали сред военнослужещите. „Провокациите на азербайджанските сили няма да останат без отговор“, се казва още в него.

Инцидентът идва, след като през февруари отново избухнаха сблъсъци между двете държави, при които загинаха азербайджански военни. През април миналата година най-малко 110 души и от двете страни бяха убити при нови сблъсъци, които бяха и едни от най-ожесточените от години.

С помощта на Русия беше постигнато примирие, което сложи край на четиридневните сблъсъци, но оттогава насам опитите за подновяване на мирния процес бяха провалени.

Баку и Ереван спорят за Нагорни Карабах откакто арменски сепаратисти завладяха територията по време на военния конфликт между тях през 90-те години. Богатата на енергийни източници Армения, чиито военни разходи надхвърлят целия държавен бюджет на Армения, многократно е заплашвала да си върне отцепения регион със сила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама