Прокуратурата протестира общинска наредба

15:21, 16 май 17 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В атакуваната с протеста разпоредба се урежда паркирането на автомобили, като наредбата регламентира обществени отношения с местно значение, но съобразно нормативни актове от по-висока степен, съобщиха от Апелативна прокуратура Варна.

  В случай на престой на блокирания със скоба за повече от 4 часа автомобил, той подлежи на принудително преместване от мястото, където е паркиран. На  водача или собственика, освен разноските по блокирането, са възложени и тези по транспортирането и паркирането на друго място на автомобила.

В протеста на Окръжната прокуратура в Шумен се сочи, че това е незаконосъобразно, тъй като с този текст е уредена принудителна административна мярка, а случаите, при които могат да се прилагат такива мерки, са изрично уредени със закон.

Атакуваната разпоредба от местната наредба противоречи на Закона за движение по пътищата, според който принудителна административна мярка – преместване на МПС без знанието на собственика, се налага по изключение в три случая – когато превозното средство е паркирано в нарушение на правилата за движение на места, обозначени с неподвижен пътен знак, предупреждаващ за принудително преместване на паркираното МПС. А също и когато превозното средство е паркирано по начин, който създава опасност за другите участници в движението, и когато паркираното МПС прави невъзможно преминаването на другите участници в движението.

При съпоставка на текстовете на закона и на наредбата се вижда, че идеята, вложена от общинския съвет в атакувания текст на наредбата, не съответства на изброените хипотези в закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама