Каракачанов избра Специалните сили в Пловдив за първо посещение

15:08, 16 май 17 / Политика 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов започна обиколката си из военните части в страната от 68-ма бригада в Пловдив – Специалните сили. Посрещнат от тържествен строй, той имаше възможност да види моменти от тренировъчния процес, показани му от ген. Явор Матеев, началник бригадата, предаде БГНЕС.

На фона на видимо остарялото оборудване и занемарения вид на постройките, военните демонстрираха завидни умения. Пред министъра те показаха техники за борба с терористи в градски условия, превземане на сграда, подготовка за скок с парашут, сгъване на парашут, ръкопашен бой.

Пред медиите Каракачанов обясни избора си да посети първо Специалните сили с аргумента, че точно те са формированието, което действа и при други обстоятелства, не само при военни условия. Предстои нова обществена поръчка за обновяването на базата и на полигона в село Црънча, първата се провали заради прекалено скъп проект – 5 млн. лв., докато отпуснатата сума беше 3 млн. В разговор преди три дни с премиера военният министър е получил уверението, че сумата отново ще бъде отпусната и обновяването ще стане. Що се отнася до повишение на заплатите на военнослужещите, той не посочи конкретна цифра или процент, но каза, че ще бъде заложено увеличение в новия бюджет на страната.

Каракачанов нарече умишлено подценявано цялостното състояние на армията и то не от сега, а поне от 20-25 години и посочи причината във влизането ни в НАТО и убеждението, че някой друг ще ни пази. 608 лв. месечна заплата получават днес момчетата, които демонстрираха уменията си – според него, справедливо е те да вземат поне 1000 лв. и това е факт за други, не толкова рискови професии. Така че министърът увери военните, че ще се бори за увеличение на тяхното заплащане. Впрочем командирът на бригадата ген. Явор Матеев отклони фокуса на службата от паричното възнаграждение към моралните качества на своите войници и каза, че те са тук, за да защитават страната си, а не за пари.

Каракачанов изложи своята теза за развитието на армията, свързана с резерва и наборната военна служба. В момента Българската армия има 500 души резерв, което очевидно не е достатъчно. Той предлага обучението да се започне още от училище, но не с 5, а с 15 часа, в които да се преподава не само историята на армията и теория, а да се усвояват и практически знания – например реакция при терористичен акт, природно бедствие, ядрен удар. После Каракачанов предлага да се въведе доброволна военна служба, чийто срок не е ясен. Там да се приемат след добър подбор кандидати и от двата пола, които да преминават едно общо обучение, а впоследствие в зависимост от образователния си ценз, да намерят своето място в сержантския или офицерският състав на резерва, като преминат и специализирано обучение за това. Трябва, обаче, това да се обмисли добре и да се прецени и какви социални придобивки ще имат тези хора. Темата за наборната военна служба повдигнах преди две години, каза още Каракачанов. Въпросът е дискусионен, макар че по-голямата част от обществото е съгласно тя да бъде върната, допълни той. В момента в армията има 5 000 свободни места. Ако си представим, че наборната военна служба вече е върната, то всяка година в нея ще се вливат нови 15-17 000 момчета, обясни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама