България е първа в класацията по ранен секс в света

14:33, 16 май 17 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е на челно място по ранно полово начало. При направени проучвания, 29% от тийнейджърите споделят, че са имали първи сексуален контакт на 13 години и по-рано. По данни на Световната здравна организация (СЗО) децата в България имат рисково сексуално поведение. Това стана известно днес на международния форум на Европейската мрежа на детските омбудсмани (ENOC).

От 15 май до 17 май 2017 г. България е домакин на високия форум, организиран в партньорство с институцията на Националния омбудсман, ENOC и УНИЦЕФ. В срещата участват представители на детските омбудсмани от 17 държави, неправителствени организации, представители на българските правозащитни институции, медии.

Само за първите месеци на 2017 г. са регистрирани 531 аборта на момичета под 19-годишна възраст. Феноменът „Деца раждат деца“ продължава. През 2016 г. данните сочат, че 6031 са станали непълнолетни или малолетни майки. Тези тревожни данни съобщи на форума Мая Манолова, омбудсман на Република България. Тя заяви, че е разговаряла с четирима министри на образованието за въвеждане в учебната програма на предмет за здравно и сексуално образование. 

В момента само в 10% от българските училища има СИП, където могат да бъдат дискутират проблеми. Мая Манолова бе категорична още, че е крайно необходимо да бъде приет нов закона за детското правосъдие. От Зонта клуб „Света София“ припомнят, че Зонта Интернешънъл и Зонта България са организации, които работят активно по проблемите за превенция на насилие във всичките му форми, в това число и за насилие над жени и деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама