Анкара: Германия да избира между Турция и организаторите на преврата

14:26, 16 май 17 / Свят 25 210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Германия трябва да избира между приятелство с Турция и предполагаемите извършители на неуспешния опит за преврат от лятото на миналата година. Изказването идва, след като Берлин даде политическо убежище на военни служители, подозирани във връзки с организаторите му. Това предаде АФП.

„Германия трябва да реши едно нещо – ако иска занапред да подобрява отношенията си с Турция..., то тогава трябва да се обърне към турската република, а не към“ превратаджиите, каза Йълдъръм в изказване пред своята партия в парламента.

Той има предвид поддръжници на живеещия в САЩ проповедник Фетхулах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на проваления преврат от юли.

Напрежението между двете страни членки на НАТО се увеличава през последната година заради редица въпроси, включително и приемането на искания за политическо убежище от издирвани турски граждани. По думите на Йълдъръм действията на Берлин отварят път за това отношенията между двете държави да бъдат „обтегнати отново“.

В отговор Анкара не позволи на германски депутати да посетят натовската база „Инджирлик“, където има разположен германски контингент – ход, който германското външно министерство описа като „абсолютно неприемлив“.

Германия разполага с около 250 души, разположени в „Инджирлик“ в Южна Турция, от където взима участие във въздушни удари срещу „Ислямска държава“ на водената от САЩ коалиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама