Джеръми Корбин представя новата „радикалната“ предизборна програма на лейбъристите

12:51, 16 май 17 / Свят 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерът на опозиционната британска Лейбъристка партия Джеръми Корбин представя днес новата програма на партията преди предсрочните парламентарни избори в страната следващия месец, определяйки я като „радикална“ и „отговорна“. Предаде АФП.

Според председателя през последните седем години при управлението на Консервативната партия страната е била управлявана в полза на „богатите, елитите и монополите“.

„Това ще промени нашата държава“, се очаква да заяви той в реч при представянето на текста в Брадфорд, Североизточна Англия. „Това ще ни помогне да преминем през Брекзит, поставяйки на първо място запазването на работните места“, допълва Корбин, цитиран от пресслужбата на партията.

Програмата се очаква да включва увеличения на данъците от 40% на 45% за годишни заплати между 80 000 и 150 000 паунда, съобщават британските медии. Към момента 40-процентната данъчна ставка е приложима за хора с годишни доходи от 31 500 до 150 000 паунда. Също така се очаква да включва и таван на данъците за доходи от 50%.

Според лейбъристите увеличението ще финансира нарастващите инвестиции в националната здравна служба и ще засяга само пет процента от хората, получаващи доходи.

Вестник „Гардиън“ посочва, че партията планира да облага и бизнеси, чиито персонал получава големи заплати – 2,5% за тези, печелещи над 330 000 паунда, и 5% за тези със заплати над 500 000 паунда. Лейбъристите също така планират да ренационализират жп линиите, Кралските пощи и вододобивните компании.

Сред обещанията на опозицията влиза и увеличаване на корпоративния данък до 26% до 2022 г. и въвеждане на данък „Робин Худ“ за финансови трансакции.

„Това е програма, която ще обърне националните ни приоритети, за да постави на първо място интересите на мнозинството“, се очаква да каже Корбин в речта си.

От своя страна премиерът от Консервативната партия Тереза Мей определи плана на левицата като „безсмислен“ и зле изчислен. „Обикновените работещи хора ще са тези, които ще платят за хаоса на Корбин“, посочи секретарят на финансовото министерство Дейвид Гауке.

В момента консерваторите имат двуцифрена преднина пред лейбъристите, показват социологическите проучвания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама