Ралица Красимирова и Георги Гаврилов се изправят в поетичен дуел на Националния студентски литературен конкурс в Шумен

12:42, 16 май 17 / Култура 25 619 Шрифт:
Автор:

Младите творци Ралица Красимирова и Георги Гаврилов ще кръстосат поетични пера в дуел, а победителят ще определи публиката. Атрактивният двубой е част от програмата на 40 издание на Националния студентски литературен конкурс в Шумен.

Двамата поети са носители на отличия от конкурса. Това оповести днес на брифинг един от организаторите на форума доц. Юрий Проданов от Шуменския Университет.

Атрактивната надпревара ще бъде в събота, а конкурса ще се открие официално в петък.

Общо 65 студенти – творци от 15 университета в страната са заявили участие в конкурса, а крайния срок за изпращане на текстовете изтече на 12 май.

Най-много заявки за участие са пристигнали от Софийския университет.

Писателите Захари Карабашлиев, Пламен Дойнов и Петър Чухов са жури на тазгодишното издание на проявата.

Под менторството на Петър Чухов ще се проведе традиционният поетически пленер, при който студентите ще посетят „Дворът на Кирилицата” в Плиска и манастир „Св. Пантелеймон” край Велики Преслав.

В третия ден на проявата – 21 май Пламен Дойнов ще води дискусията „Литература и(ли) памет(ник)”. Тя се се проведе в Арт студио 3 на Радио Шумен.

Награждаването на отличените творци ще бъде в пространството пред паметника на поета Иван Пейчев в градинката пред Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен.

В навечерието на най-стария литературен конкурс за студенти в България доц. Юрий Проданов благодари за подкрепата на Община Шумен, която вече четири десетилетия осигурява парите за голямата награда – издаване на книга. Доц. Юрий Проданов припомни, че много от най-изявените ни писатели днес са били лауреати на конкурс, като сред тях са Миряна Башева, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Пламен Дойнов и др.

Основни организатори на Националния студентски литературен конкурс са Студентският съвет при Шуменския университет, висшето учебно заведение и Община Шумен.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама