Сериозно са намалели зайците в област Добрич

12:01, 16 май 17 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няколко поредни години се наблюдава постоянно намаляване на запасите от зайци  в площите, стопанисвани от сдружение „Ловно-рибарско дружество – Добрич”, съобщи председателят му Илия Михайлов.

Той посочи, че броят на този дивеч е далеч под  допустимия запас от 8230 заека.

Причините за намаляване на числеността им са комплексни ,като най-важни от сред тях са хищниците, бракониерството,  промяната и загубата на типичните местообитания, поради неправилна селскостопанска политика.

В изпълнение на плана за основните мероприятия, съгласно договора за стопанисване на ловните райони и перспективните планове за развитие на дивеча в ловните дружини, се изграждат и ремонтират биотехнически съоръжения - хранилки, солища, калища, чакала.

Сдружението стопанисва 36 ловно-стопански района с обща площ 119 249 ха. През отчетния период се наблюдава стабилизиране на запасите от дивеч: сърни, диви свине, фазани и яребици. Не е променена и бройката на лисиците и чакалите.

В сдружението са закупени и разпределени  по дружини 25 т концентриран фураж /царевица и пшеница/;13.5  т груб фураж /люцерна/; 2 т сол. Изградени са и ремонтирани 84 бр. хранилки за елени и сърни, 30 хранилища за дива свиня, 310 бр. хранилки за фазани и яребици. През изтеклия ловен сезон  Сдружение „ЛРД-Добрич” се нарежда на едно от челните места в страната по вложени средства за стопанисване и управление на дивечовия  ресурс, посочи още Илия Михайлов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама