Общо 78 изоставени автомобила е набелязала за премахване Община Шумен

12:00, 16 май 17 25 517 Шрифт:
Автор:

Броят на изоставените автомобили до момента в Шумен е 78. Това оповести на брифинг днес гл. Инспектор в дирекция „Устройство на територията” в Общината Борислав Станев.

Издирването на изоставени и излезли от употреба коли започна на 11 януари, като на този етап кметът на Шумен Любомир Христов е издал заповеди за премахване на два автомобила.

От посочения брой изоставени возила 21 са в тримесечен срок на предписание за отстраняване, който ще изтече през юни.

На редовно заседание на местния парламент през април обаче съветниците вземат решение  срокът на предписанието да бъде съкратен на две седмици. В такава процедура са 16 автомобила  , а още толкова вече са се сдобили със стикери за преммахване до 14 дни. В процес на изготвяне на предписания за отстраняване са още 25 неизползваеми или изоставени от собствениците возила.

До 12 май от общински и държавни терени са преместени 27 автомобила.

Инспекторите от дирекцията работят непрекъснато по установяване на излезли от употреба коли. „Общината работи и по сигнали на граждани, но често те се оказват и злонамерени”, уточни Борислав Станев. Той уточни, че практиката до момента показва, че обикновено колите се изоставят поради неустановена собственост, отсъствиена притежателите от страната или неуредени плащания при покупка на старо.

Под заплаха от принудително отстраняване са автомобили с прекратена регистрация, като информация за това е налична в КАТ. Возила непреминали технически преглед повече от две години или изоставени коли, чийто собственик не се яви до три месеца при получаване на уведомление, също попадат от ударите на наредбата.

Снимка: Община-Шумен

След изтичане на предупредителните срокове по предписание Общината добива право сама да отстрани негодните автомобили. Дейността се извършва от фирма „Метарекс”, която разполага с площадка на ул. „Цветан Зангов” № 30. На депото в индустриалната зона вдигнатите коли престояват две седмици, като в това време собствениците имат право да ги получат при заплащане на разходите на фирмата. Тарифата за километър разстояние е 1.80 лева, за товарене и разтоварване 16 лева, а всеки ден престой се таксува по 12 лева.

Ако обаче собственикът не потърси возилото си фирмата добива правото да разкомплектова колата.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама