Стачка на транспортните и медийни работници скова Гърция

11:52, 16 май 17 / Свят 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцките синдикати започнаха двудневните си протести срещу готвени нови финансови съкращения със спирането не фериботните и медийни услуги, ден преди общонационалната 24-часова стачка в сряда. Преддаде АФП.

Журналистите напуснаха работните си места, а моряците започнаха двудневно спиране на фериботите, което може да причини блокиране на морските връзки с гръцките острови. В рамките на утрешната обща стачка пък на работа няма да са също и държавните работници и служителите на летищата.

Действията на синдикатите са насочени срещу предлагани нови съкращения на пенсиите и данъчните облекчения, наложени на гръцкото правителство от неговите кредитори от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) в замяна на нови средства по третата спасителна програма на страната.

Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас се съгласи да приеме нови съкращения на пенсиите и данъчните облекчения, които ще влязат в сила съответно през 2019 г. и 2020 г. С това държавата ще може да отключи нов транш, с който през юли да плати поредната част от задълженията си.

Гласуването по предложенията на правителството трябва да бъдат гласувани от парламента в Атина в четвъртък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама