Откриват изложба за наборната служба в България

11:47, 16 май 17 / Култура 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По повод Международният ден на музеите и европейската инициатива „Нощ на музеите“, в сградата на Националния военноисторически музей в София ще бъде открита изложбата „Дълг по задължение: история и гледни точки“. Събитието ще стартира в 16:30 часа на 19 май. Тази година инициативата е под наслов „Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото“. Това ни съобщават от пресцентъра на НВИМ.

Изложбата представя историята на наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г. С богатство от фотографски и видео материал, част от който е предоставен от партньорите ни Българска национална филмотека и Военния телевизионен канал, униформи и снаряжение, типични за войниците в различните периоди, тя показва характерните за казармения живот обучения и ритуали. В звук и картина посетителите ще имат възможност да проследят разгорещените дебати „за“ и „против“ наборната служба и да изградят свое собствено мнение на базата на историческия прочит на темата.

С вход свободен изложбата ще може да бъде разгледана още на следващия ден – 20 май, в Нощта на музеите, когато музеят ще работи безплатно за своите посетители от 18.00 до 24.00 часа.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама