Безплатно мерят кръвно в Световния ден за борба с хипертонията

11:35, 16 май 17 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Световния ден на хипертонията - 17 май, за 11-та поредна година у нас ще се проведе национална здравна кампания под мотото“Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене“. В Добрич тя ще се проведе от 10 до 16 часа пред бившата сладкарница „Ропотамо“. Там ще бъде разположен пункт, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и предсърдното мъждене, ще се правят безплатни измервания на кръвно налягане с електронниапарати с вградена Afib-технология за автоматично откриване на ПМ, ако то е налично в момента на измерването.

Afib-технологията е алгоритъм, създаден и патентован от компания Microlife. Има висока чувствителност (97-100%) и висока специфичност (89%), което позволява да се открие ПМ с диагностична точност, сравнима с ЕКГ-изследване. 

Артериалната хипертония (АХ) се счита за„съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се повишава стъпаловидно след 50 годишна възраст, и след навършване на 65 години достига до 80% при жените и 77.2% при мъжете.

Всяка година 17 май протича под различно мотоза де се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година вниманието е насочено специално към предсърдното мъждене (ПМ), към причинната  връзка с артериалната хипертония и мозъчния  инсулт.

В последните 20 години  ПМ се очертава като един от най-значимите медицински проблеми в Европа. Артериалната хипертония и захарният диабет са негови доказани предиктори. ПМ е сериозно ритъмно нарушение, с честота също нарастваща с възрастта, което отчасти се дължи на подобрените диагностични възможности. ПМ е често усложнение на дългогодишна АХ и носи висок риск за сърдечносъдова заболеваемост и смъртност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама