Нанков: Работи се по създаването на фонд за ВиК проекти в малките населени места

11:35, 16 май 17 25 232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи по създаването на фонд за генериране на качествени ВиК проекти и реализиране на инвестиции в общини, които не могат да се възползват от европейско финансиране, и в областите, в които заради липса на консолидация европейският ресурс няма да бъде наличен. Той ще бъде разработен от междуведомствена група с участието на Министерството на околната среда и водите и Министерството на финансите.

Това обяви днес министър Николай Нанков при откриването на Шестата водна конференция: ВиК решения за индустрията – нови бизнес модели и технологии. Целта ни е да създадем устойчив в дългосрочен план и ефективен от финансова гледна точка ВиК отрасъл, подчерта той. Министърът уточни, че на територията на страната остават бели петна – общини и населени места, които нямат възможност да кандидатстват за европейско финансиране на качествени проекти във ВиК отрасъла. И именно за тях се предвижда да бъде създаден фондът, съобщиха от МОСВ. Предаде БГНЕС.

Министърът напомни, че отрасъл ВиК е един от най-недофинансираните, а според приетата Стратегия за неговото развитие и управление, за да бъде той устойчив, екологичен и ефективен при предоставяне на услуги на социално поносима цена са необходими 11 млрд. лв. Със средства на ВиК операторите, от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“, Програма за развитие на селските райони, ПУДООС, държавни и общински средства, можем да разполагаме с не поведе от 45-50 % от общия размер на необходимите средства в очертания от стратегията 10-годишен период, посочи той.

В средносрочен и дългосрочен период целта ни е да се създаде механизъм, който да гарантира, че направените инвестиции в отрасъла ще се възстановят през амортизационните отчисления от ВиК операторите, като това няма да доведе до нарушаване на прага на социална поносимост на цената, който в момента е 2,5%, коментира Николай Нанков.

Необходим ни е устойчив механизъм, за да имаме жизнен ВиК отрасъл, за да може ВиК операторите да инвестират средства в подобряване и рехабилитация на инфраструктурата, тъй като европейското финансиране в бъдещите периоди ще намалява, каза още министърът.

Променихме подхода и през настоящия програмен период бенефициенти на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ са ВиК дружествата. Инвестициите в отрасъла в дългосрочен аспект ще се извършват на база приети регионални прединвестиционни проучвания. За да се случи това, МРРБ изпълнява проект с финансиране от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ за изготвяне на тези проучвания в 14 консолидирани територии, припомни регионалният министър. Краят на 2017 година е срокът за разработване на формуляри за кандидатстване за финансиране от програмата, така че през 2018 – 2019 г. да може да започне изпълнението на инфраструктурните проекти в отрасъла, информира той.

Пилотно регионално прединвестиционно проучване беше направено в област Смолян през предходния програмен период. ВиК операторът вече кандидатства за финансиране и се надявам реалното изпълнение на дейностите на нейна територия да стартират още през тази година, съобщи министър Нанков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама