От днес македонските общински кметове работят без мандат

11:28, 16 май 17 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметовете на общини в Македония от днес ще работят без мандат. Новите местни избори в страната трябваше да се състоят през първата половина на този месец, но заради забавянето с избора на председател на народното събрание изтекоха всички законови срокове за разписване на нов вот. Предаде БГНЕС.

От Общността на участниците в местната власт (ОУМВ) вчера изпратиха искане до политическите партии в парламента за по-бързо приемане на закони за тяхното функциониране до следващите избори, които се очаква да се проведат през октомври.

Вчера парламентарно представените партии в Македония, без ВМРО-ДПМНЕ, по време на среща с председателя на парламента Талат Джафери, се договориха следващите местни избори да се проведат през първата половина на октомври.

В срещата участваха представители на СДСМ и албанските партии „Демократичен съюз за интеграция” (ДСИ), Беса, Алианс на албанците и Демократичната партия на албанците (ДПА). Партията ВМРО-ДПМНЕ предварително бе заявила, че няма да има неин участник.

От кабинета на Джафери подчертаха, че всички партии са били единодушни да не се протакат промените в изборното законодателство. Талат Джафери изрази надежда, че в кратък срок партиите ще излъчат работни групи, които да подготвят извършването на промените в избирателния закон.

„С оглед на това, че има различни тълкувания от професори и институции за това дали кметовете могат да продължат да функционират или не, ние от ОУМВ, за да няма разделение, искаме от парламента по-бързо да заседава и да приеме изменение на закона за изборите и закона за местната управа, с който да се разпишат следващите местни избори“, заяви вчера председателят на ОУМВ Коце Траяновски. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама