Манолова: Децата са различни, но имат еднакви права

11:17, 16 май 17 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Децата са различни, но имат еднакви права. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова при откриването на среща на Европейската мрежа на детските омбудсмани.

Манолова отправи и препоръка към новия министър на образованието Красимир Вълчев да въведе като задължително сексуалното образование в училище, защото страната ни е на първо място по ранен полов живот сред децата под 15 години. Според проучване 29% от децата в училище са посочили, че са имали сексуални контакти под 13-годишна възраст. Според Световната здравна организация в България децата са с рисково сексуално поведение. За първото тримесечие на 2017 година са направени 531 аборта, каза още Манолова. Освен това продължава и феноменът “деца раждат деца” като за 2016 г. 6031 деца са родени от непълнолетни майки, а това създава риск за здравето и бъдещето на тези деца. На фона на това страната ни няма програма за сексуално и репродуктивно здраве за деца и млади хора.

Според министерство на здравеопазването само в 10% от училищата има Свободно избираем предмет /СИП/ по сексуално образование. “Всяка страна има своя специфика, която определя и работата на институциите”, заяви Манолова. Страната ни минава през сложен период на деинституционализиране на децата и настаняването им в семейна среда. Според Манолова трябва да бъде чут гласът на децата, защото те най-добре могат да покажат от какво имат нужда.

Като превенция срещу сексуалното насилие Манолова работи за закриването на възпитателните интернати, тъй като в тези места са наказвани деца за постъпки за които възрастните не носят отговорност като скитничество, просия, проституция, бягство от дома или институцията, където са настанени.

Вместо подкрепа тези деца са положени на насилие, включително сексуално, оставяни са без лично пространство и без пари. В същото време е занемарен образователният процес, а няма и възможност за разнообразно прекарване на свободното време.

Манолова заяви, че е направила проверки на тези места за настаняване и е изготвила доклад за Народното събрание като е настоявала за изготвяне на нов Закон за детското правосъдие, като е участвала и в съставянето на този закон. След тези усилия обаче не е настъпила някаква сериозна промяна спрямо интернатите.

По време на форум, който ще продължи три дни, Манолова ще се срещне и ще участва в дискусии с детски омбудсмани от 17 страни, сред които Холандия, Армения,Полша, Молдова, Грузия, Киргизстан, Гърция, Ирландия, Сърбия и др.. Манолова каза, че иска да чуе как тези омбудсмани се справят в ситуации, когато институциите не се съобразяват с това, което омбудсмана казва и прави, информира БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама