Областният върна забраната за търговията с цигари и алкохол до училища в Добрич

10:12, 16 май 17 25 3292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областният управител Детелина Николова върна за ново обсъждане с указания за отмяна на новата общинска наредба за преместваемите обекти.

Според приетата на заседанието на Общинския съвет през април наредба, „Преместваеми обекти за продажба на цигари и алкохол да

се поставят на не по-малко от 200 метра разстояние по права линия от оградата на училища и детски градини, а за извършване на хазартна дейност – на не по-малко от 300 метра по права линия от оградата на училища и детски градини”.

Според областния управител, въвеждането на тези забрани и ограничения са незаконосъобразни.

„Разстоянието на казина и игрални зали до училища и детски градини не се измерва по права линия от оградата на училища и детски градини до казина и игрални зали, а разстоянието се измерва по най-прекия пешеходен път от главния вход на казиното или игралната зала до най-близкия вход на сградата на съответното училище или дом за деца, лишени от родителски грижи”, се посочва в решението на губернатора.

В него се казва още, че текстът за продабжата на алкохол и цигари противоречи на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. С него се забранява продажбата и предлагането на тютюневи изделия на територията на детски градини, ясли и училища. „Но законодателя не е регламентирал разстояние от обект за продажба на тютюневи изделия до учебно заведение, ясла и градина. Единствената забрана, която посочва е продажбата да не се извършва на територията на горепосочените обекти”, се посочва в решението на областния управител.

Предстои наредбата да бъде внесена за ново обсъждане на предстоящата в края на месеца сесия, съобщи председателят на Общинския съвет Иво Пенчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама