Със символичните 460 лева преживяват около 1 милион българи

09:59, 16 май 17 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„ Около един милион българи работят за минимална работна заплата. Това съвсем не е малко. Минималната работна заплата просто е един защитен механизъм. Понеже имаме нов министър дайте да му вземем страха“, това заяви в студиото на Нова телевизия президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Но сериозният факт е, че минималната работна заплата всъщност е единственият инструмент на политиците да влияят на пазара на труда, каза още Манолов.

Той съобщи, че неотдавна Германия е коригирала собственото си поведение по този въпрос. Имаше нормално договаряне на работни заплати между синдикати и работодатели, но немската държава в крайна сметка си присвои правото да има последната дума по този въпрос, обясни синдикалният лидер.

Според доц. Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал сегашния вариант на минимална работна заплата в България е административен. Той уточни, че в момента се водят преговори със синдикатите минималната работна заплата вече да не се определя от държавата, а да се уговаря чрез договореност работодатели – синдикати.

„Това е адекватно решение“, категоричен бе доц. Дечев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама