Преобразуват помощното училище „Братя Миладинови“

09:44, 16 май 17 25 765 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С нов статут ще започне следващата учебна година помощното училище „Братя Миладинови“ във Варна. То ще бъде преобразувано в Център за специална образователна подкрепа, реши общинската комисия по наука и образование на последното си заседание. Промяната се налага от новите изисквания на Закона за предучилищното и училищното образование.

В училището се обучават 43 деца и младежи с умерена и тежка умствена изостаналост. Голяма част от тях имат и съпътстващи заболявания като епилепсия, детска церебрална парализа, аутизъм и тежки поведенчески проблеми, които правят невъзможно адаптирането им в общообразователна среда, обясни директорът Стояна Балашова. В „Братя Миладинови“ работят 8 специални педагози, трима психолози, логопед, арттерапевт, музикотерапевт, предстои назначаване и на дипломиран ерготерапевт.

След преобразуването работата на центъра ще е насочена предимно към изграждането на социални познания и умения за относително самостоятелен живот у децата, както и към подкрепа на семействата им. Планира се да се организира обучение по озеленяване и цветарство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама