Германия може да премести свои войници от Турция в Йордания

09:02, 16 май 17 / Свят 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Берлин може да премести войниците си от Турция в Йордания, ако Анкара не гарантира разрешение на депутати от комисията по отбрана на Бундестага да посещават контингента, който в момента е във въздушната база Инджирлик. Това съобщи БГНЕС. 

Това заяви канцлерът Ангела Меркел. По нейните думи е от голямо значение депутати да имат достъп до 250-те войници, служещи в момента в Инджирлик, откъдето те участват в мисията на НАТО срещу Ислямска държава (ИД) в Сирия и Ирак. „Ще продължим разговорите с турция, но успоредно с това ние може да проучим други пътища за изпълняване на ангажимента си“, каза Меркел. „Това означава да търсим алтернативи на Инджирлик и една от тези алтернативи е Йордания“.

Членове на комисията по отбрана на Бундестага не са били допуснати до немските бойци в Инджирлик, стана известно на 15 май. На германските депутати беше отказан достъп до базата, тъй като моментът не бил подходящ, заявиха източници от турското външно министерство, без да обясняват аргументите си. Говорител на германския външен министър заяви, че е "напълно неприемливо" за Турция да не допуска германските законодатели да посещават собствените си войници. Мартин Шафер добави, външният министър Зигмар Габриел ще повдигне въпроса пред свои колеги от други правителства на страни от НАТО във Вашингтон на 16 май.

Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт заяви, че Берлин ще обмисли алтернативни места за разполагане на войниците. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама