Днес е последната „малка матура” за четвъртокласниците

09:01, 16 май 17 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес ще се проведе последният изпит от националното външно оценяване на четвъртокласниците – по „Човекът и обществото”. 

Учениците от IV клас в училищата от областта са 1553. На т.нар. малки матури могат да се явят 1535 деца, като останалите са със специални образователни потребности и няма да полагат изпитите.

Изпитването за всеки от учебните предмети е писмено, организира се едновременно за учениците от всички паралелки от четвърти клас в училището, в което се обучават децата. 

Тестът по "Човекът и природата" съдържат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и три задачи от отворен тип. След приключване на изпитването по съответния учебен предмет училищната комисия оценява писмените работи на учениците по критерии и изисквания, определени от Министерството на образованието и науката, и вписва броя точки върху писмената работа на ученика.

За първи път тази година резултатите по всеки от предметите ще се измерват в точки, а не в оценки и ще се вписват в удостоверението за завършен 4-ти клас. Другата новост е, че с резултата от изпита по математика ще може да се кандидатства в профилираните гимназии. Тежестта на тези точки в балообразуването ще се определя от Педагогическия съвет на конкретното училище. Целта на Националните външни оценявания е да измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети, но най- вече да се осъществи наблюдение на образователния процес на различни равнища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама