Вечер на аржентинската музика организират в Стара Загора

08:50, 16 май 17 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“  днес от 19.00 часа за първи път в Стара Загора ще бъде представен концерта-спектакъла  BIENVENIDO ARGENTINA.

„За всички, избрали уютната зала на Библиотеката, превърнала се в годините в любимо място за разнообразни артистични изяви, предстои една вълнуваща среща с аржентинската музика и познатото и непознато творчество на майстора-обновител на аржентинското танго Астор Пиацола”, казват организаторите от Старозагорската опера.

Ще прозвучат песните на Карлос Гуаставиньо, „Четирите годишни времена“ на Астор Пиацола и негови песни в изпълнение на Линка Стоянова-сопран, Инструментално трио в състав -Димитър Косев- пиано, Ангел Василев-цигулка, Денислав Джелепов-виолончело и солисти на балета на Държавна опера-Стара Загора.

Режисьор на концерта-спектакъл е Славчо Николов, който ще оживи сценичното пространство с прожекция на кадри от филма „Хенри ІV“, в която музикалният фон е емблематичното за Пиацола танго „Обливион“. В програмата е включена и Ave Maria.

Астор Пиацола  е аржентински музикант - инструменталист и композитор. Известен е като големия обновител на аржентинското танго. Започва  да свири на бандонеон от 8-годишен, през 1939 г. влиза в състава на оркестъра на Анибал Троило - сред най-славните танго оркестри за всички времена. С творбата си Буенос Айрес от 1953 г. революционно съчетава бандонеона със симфоничен оркестър. Неговата собствена формация, Октет Буенос Айрес, през 1955 г. слага началото на новата ера в тангото. Наричан е баща и създател на Танго Нуево - нов и революционен стил, в който джаз ритми и класическата музика се смесват с тангото. В началото Танго Нуево е било отхвърлено в родината си - Аржентина, но в крайна сметка е оценено и признато в цял свят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама