Пускат 10 000 малки пъстърви в река Ерма

08:19, 16 май 17 25 736 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

10 000 малки пъстърви ще бъдат пуснати в река Ерма на 20 май т. г. Това е само част от инициативата в събота да се почисти коритото на река Ерма от неразградими отпадъци. Замърсяването с такъв вид отпадъци е проблем за всички водоеми в страната и те  крият сериозна опасност за живота в тях.

 Инициативата се провежда по случай Световния ден на мигриращите риби и във връзка с кампанията за запазване чистотата на Трънския край.  Почистването се организира съвместно от риболовен клуб "Балканка", сдружение "Трън" и приятели, а осигуряването на 10 000 малки пъстърви и зарибяването от риболовен клуб "Балканка". Река Ерма се намира в един от най-чистите и незасегнати от промишлени замърсители райони в България, с богата природа – Трънския край.

Река Ерма извира на 1384 м н.в. в западните склонове на планината Кървав камък, на около 4 km източно от Власинското езеро в Сърбия, Пчински окръг. В началото тече на север като постепенно завива на североизток, при село Стрезимировци навлиза в българска територия и се насочва на изток през историко-географската област Знеполе. При град Трън реката завива на север, преминава през живописното Трънско ждрело и след село Богойна отново навлиза в сръбска територия (Пиротски окръг) при село Петачинци. От там Ерма завива на северозапад, след това на север и накрая на североизток при Погановския манастир, където образува красивото Погановско ждрело. Влива се отляво в река Нишава на 415 m н.в. на 1 km северозападно от село Градище.

Ерма събира водите си от околните планини Грамада, Боховска планина, Знеполска Рудина, Руй, Еловишка планина, Чарчалат, Големи връх, Стража, Гребен, Милославска, Ерулска, Ездимирска, Люляк и Лешниковска, покрай които минава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама