Варна посреща правнучката на Гарибалди

08:07, 16 май 17 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правнучката на Джузепе Гарибалди – Анита, гостува днес във Варна. 85-годишната дама пристига с президента на асоциацията „Хиляда жени" Мария-Кристина Романо и със секретаря на организацията Розария Сураче. Те ще останат в града в рамките на три дни.

В програмата им са включени срещи с кмета Иван Портних, разговори със студенти и ученици, както и посещения на Икономическия университет и Висшето военноморско училище. Важен акцент в програмата на наследничката на Гарибалди ще е и посещението на основните културно-исторически забележителности във Варна.

В 17 ч. в Музея на Възраждането ще бъде открита изложба с фотоси и репродукции, представящи живота и делото на италианския генерал, патриот и политик. Сред експонатите ще бъде автентично гарибалдейско знаме, както и знаме на Кралството Сабалдо, свързано с обединителния процес в Италия, и оригинални червени ризи, част от униформите на гарибалдийските отряди.

При откриването ученици ще представят кратка възстановка по „Под игото" на Иван Вазов. Сред гостите ще бъде и Летиция Атанасова, която е наследница на италианец-гарибалдиец. Тя ще представи информация за своя дядо и негови снимки.
Връзката на Гарибалди с Варна е близкото му приятелство с капитан Петко Войвода, под чието ръководство българи и италианци се сражават заедно в Критското въстание през 1866 г.

Програмата на Анита Гарибалди включва срещи с кмета Иван Портних, разглеждане на Археологическия музей, където се пази най-старото обработено злато в Европа, Римските терми, както и посещения на старите столици Плиска и Велики Преслав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама