Мексико обяви първо ниво екологична тревога

05:02, 16 май 17 / Спорт 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В понеделник мексиканската столица обяви първо ниво на екологична тревога, след като във въздуха бяха отчетени завишени нива на озон, достигащи 151 пункта, предаде БГНЕС. Решението бе взето от столичната комисия по околната среда, която прогнозира, че в следващите дни екологичната обстановка в града ще го превърне в един от най-неблагоприятните в света.

Тревогата в Мексико сити и предградията му ще наложи строги ограничения върху ползването на моторни превозни средства. Освен това електроцентралите и предприятията, които са застрашени от глоби, трябва да намалят емисиите си в атмосферата с 30-40 на сто. На децата и възрастните хора им е препоръчано да прекарват възможно най-малко време на открито.

Според някои експерти, проблемите в околната среда в Мексико могат да станат причина за преждевременната смърт на близо 22 хил. души всяка година.

Тропосферният (приземният) озон се образува под влиянието на слънчевата радиация и е резултат от азотни оксиди и летливи органични съединения. Той е в състояние да причини множество респираторни заболявания, включително и астма. /ТАСС

 

Мексико / Мексико

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама