Представят в Добрич книгата на Севда Костова „Земя и корени”

07:00, 16 май 17 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Романът „Земя и корени“ на Севда Костова (1921 – 2002) ще бъде представен днес от 17,30 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков“. Гост на събитието ще бъде редакторът на книгата Христо Георгиев, съобщиха от Регионалния исторически музей в Добрич.

Книгата бе отпечатана в началото на 2017 г. от софийското издателство „Синева“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и на Община град Добрич, след като бе стояла 35 години в чекмеджето и самата авторка не успя да доживее тази своя книга. Макар и само няколко месеца на книжния ни пазар, изданието получи висока оценка от критиката. Смело можем да твърдим, че това е едно от литературните събития на 2017 г., посочват от РИМ – Добрич.

Книгата възкресява миналото на Добрич и Добруджа от 30-те и 40-те години на 20. век. Автобиографичният поглед към личностите и събитията от онова време придава изповеден характер на повествованието. Добруджанските картини са видени през очите на едно израстващо момиче, но са осмислени с мъдростта на зрялата жена. Мъдрост, придобита от житейските уроци, но обогатена от световната култура и литература. Писателката не просто разказва за отделни хора и случки, тя се опитва да улови характерологията на събитията. Затова романът е проникновена визия за същностното в природата и нрава на добруджанци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама