Прокуратурата в Бразилия потвърди намерението си да отнеме мандата на президента Темер

03:34, 16 май 17 / Свят 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата в Бразилия в понеделник представи окончателния вариант на обвинителния акт в съдебния процес срещу президента Мишел Темер и бившия държавен глава Дилма Русеф, предаде БГНЕС. Според телевизионния канал "Глобо", в документа, подписан от заместник-главния прокурор Николау Дину се изисква лишаване от мандат на настоящия бразилски лидер Темер.

От прокуратурата настояват също така да се забрани на бившия президент Дилма Русеф да претендира за изборна длъжност в продължение на осем години. Своите искания авторите на документа аргументират с нарушенията, които настоящия и бившия държавен глава са извършили при финансирането на предизборната си кампания през 2014.

БГНЕС припомня, че през 2014 година двамата политици се оказаха замесени в скандал с огромни подкупи и рушвети, свързан с държавната петролна компания "Петробрас". Според данните партийни членове са подписвали договори и са получавали комисиони до 3% от стойността на договора. Тези пари след това били използвани за подкупване на политици и длъжностни лица. Според бразилските власти, завишаването на цените и подкупите са донесли на авторите на схемата печалба от около 3,8 млрд. долара.

Именно за това президентът Дилма Русеф беше дискредитирана и свалена от власт през август същата година, само дни след Олимпиадата в Рио, по време на големи улични протести, предизвикани от дълбоката рецесия в страната. За временен неин заместник до изборите през 2018 стана вицепрезидентът Мишел Темер. Той обаче също се оказа въвлечен в схемата и дори загуби няколко министри, тъй като те попаднаха под подозрение покрай скандала.

Официално все още не се разкриват имената на включените в т.нар "Списък на Жано" (главния прокурор на страната Родриго Жано - бел. авт), който местните журналисти нарекоха "кутията на Пандора за бразилската политика". През март тази година обаче стана ясно, че той е поискал разрешение да бъде започнато разследване срещу 83-ма политици, след които 29 сенатори, 42 депутати от долната камара и трима губернатори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама