Руска компания проверява дали вирусът "Уонакрай" не е свързан с КНДР

02:54, 16 май 17 / Свят 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руската компания за кибер сигурност „Лаборатория Касперски“ проверява информация за евентуална връзка на кибер атаката с помощта на вируса „Уонакрай“ с КНДР. Това предаде БГНЕС.

Според информация на един от експертите на компанията, фрегменти от кода в ранната версия на зловредния софтуер, са използвани от компанията Lazarus Group, управлявана от КНДР. „За момента това е най-достоверният признак за произхода на „Уонакрай", казва представителят на „Лаботатория Касперски“ Курт Баумгартнер.

За глобалната хакерска атака стана известно в петък вечерта. Хакерите са заразили компютрите с блокиращ вирус. Вирусът блокира съдържанието на компютрите, което не може да се използва, а на екрана се появява съобщение, че за разблокирането засегнатият потребител трябва да плати определена сума. В Русия на атаката са били подложени локалните мрежи на министерството на извънредните ситуации, министерството на вътрешните работи, Сбербанк, мобилните оператори „Мегафон“ и „Вимпелком“. По-късно Центърът за мониторинг и реагиране на компютърни атаки в областта на кредитно-финансовата сфера потвърди случаите на хакерски атаки срещу банки, но увери, че те са били безрезултатни. Компютърните системи на федералните служби в САЩ не са били засегнати от кибератаката, осъществена от неизвестни хакери с компютърния вирус WannaCry. Това съобщи съветникът на президента по въпросите на киберсигурността и борбата с тероризъм Том Босърт на брифинг. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама