От Съвета на Европа искат Сърбия да признае официално клането в Сребреница като „геноцид

02:30, 16 май 17 / Свят 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Експерти от Съвета на Европа призоваха Сърбия да признае официално клането в Сребреница като „геноцид“, предаде БГНЕС. В същия текст се изразява тревога от езика на омразата, използван от расистки групировки и футболни запалянковци. „Сръбските политически лидери трябва официално да признаят, че кланетата, извършени в Сребреница, представляват геноцид“, счита председателят на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността в Съвета на Европа, шведът Кристиян Олунд.

През юли 1995 г. близо 8000 мъже и момчета мюсюлмани са избити от сръбските сили в Сребреница, Босна, в рамките на няколко дни. Това е най-голямото клане на хора, извършено в Европа от Втората световна война.

Комисията в Съвета на Европа, отбелязва, че „сръбският парламент и президентът са се извинили за клането в Сребреница. Тя обаче изразява неудовретворение от факта, че нито парламентът, нито държавният глава, е признал изрично, че това клане представлява геноцид, както го определят международните трибунали.

През ъприл 2013 г. сръбският президент Томислав Николич поднесе извиненията си по националната телевизия на Босна. Комисията „изразява дълбоко съжаление от бавния напредък при преследването и осъждането на геноцида и други расистки военни престъпления“.

„Признаването /на клането в Сребреница за геноцид/, както и провеждането на прозрачно разследване на всички случаи на насилие, е абсолютно необходимо, за да може хората от различните етнически общности да спрат да живеят в страх от нова вълна престъпления от омраза“, подчертава комисията в комюнике. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама