Пореден журналист бе застрелян в Мексико

00:44, 16 май 17 / Свят 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Журналистът на свободна практика към АФП в Мексико Хавиер Валдес бе застрелян в мексиканския град Кулиакан, предаде БГНЕС. С неговата смърт убитите репортери в Мексико тази година стават петима. Според съдебен източник журналистът, който работи и за ежедневника „Хорнада“ и седмичника „Риодосе“, е атакуван с огнестрелно оръжие пред офиса на „Риодосе“.

50-годишният Хавиер Валдес работи повече от 10 години за АФП в щата Синалоя, където действа наркокартелът на Хоаким Гусман „Ел Чапо“, който в момента е в американски затвор

Валдес има няколко книги с разследвания за наркотрафика, като последната е от миналата година и се нарича „Наркожурналистиката – пресата между престъпността и осъждането“.

През месец март в Мексико бяха убити трима журналисти, а един бе ранен. Заради обстановката на голяма несигурност ежедневникът „Диарио норте“ със седалище в Сиудад Хуарес, спря да излиза.

През 2016г. Имаше рекорден брой екзекутирани журналисти – 11. Мексико се нарежда на трето място в тъжната класация на най-опасните за журналистите страни след Сирия и Афганистан, според организацията „Репортери без граници“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама